מהו תקנון בית משותף?
תקנון בית משותף הוא תקנון המפרט את כלל הזכויות והחובות של כל דיירי הבניין כלפי הבית המשותף וניהולו, כמו גם את מערכת היחסים בין בעלי הדירות ו/או הדיירים בבניין, וזאת על פי סעיף 61 לחוק המקרקעין. לרשות כל דיירי בית משותף ישנה הזכות לגבש תקנון משל עצמם, ובמקרה כזה מדובר בתקנון מוסכם. התקנון המוסכם יכול לכלול כל תנאי, זכות או חובה של הדיירים, אך הוא חייב להיות כפוף לחוק. בפועל, ברובם המכריע של הבתים המשותפים בישראל כלל לא מגובש תקנון על ידי הדיירים, ובמקרה כזה חל על אותו בית, באופן אוטומטי, תקנון מצוי בית משותף המוגדר בתוספת לחוק המקרקעין.
לכל בניין יש את ההווי שלו, את יחסי השכנות הנרקמים עם השנים ואת האופן שבו הדיירים מעדיפים לנהל את ענייניהם המשותפים. סביר להניח שגם בבית המשותף בו אתם מתגוררים, עולים וויכוחים בין שכנים מעת לעת, במקביל לחברויות שנוצרות ונשמרות לתקופות ארוכות. לתקנון הבית המשותף יש מטרה אחת עיקרית והיא: הפרדה מוחלטת בין היחסים האישיים לבין האופן שבו מנוהל הבית.
מה שהדבר אומר בפועל הוא, שאתם כדיירי בית משותף רשאים בעצם ליצור תקנון משלכם, בו תגדירו את הנושאים החשובים ביותר, הנדרשים לצורך ניהול כל ענייני הבניין, כגון:
הנושאים הללו ועוד תהיות רבות, חייבים להיות מעוגנים בתקנון שיהיה נגיש לכל דיירי הבניין. זה נכון שמעטים הם אלו שמבקשים לבדוק את התקנון הזה לעומק, אך לכל אחד מן הדיירים ישנה הזכות המלאה לעקוב אחרי המתרחש בבית המשותף ולוודא האם הדברים מתנהלים כפי שנכתב בו.
במידה והדיירים בבניין שלכם אינם מעוניינים לכתוב תקנון שכזה בעצמם, או שנראה שמדובר במשימה מורכבת מדי – ניתן להשתמש במסמך הנקרא "תקנון מצוי". זהו מסמך בעל ראשי פרקים דומים לאלו שהועלו כאן והוא מסדיר את ענייני הבית המשותף באופן סטנדרטי למדי, התואם לחוק. ככלל, חשוב שתדעו שאם אתם עומדים לרכוש דירה בתוך בניין משותף, הוראות התקנון – בין אם המצוי ובין אם זה שהוסכם על ידי הדיירים כחליפי למצוי – יחולו גם עליכם באופן אוטומטי.
אחד מהדברים שכדאי לכם לבדוק, כדיירים בתוך בניין המשותף לעוד משפחות רבות אחרות, הוא היכן מצוי שרטוט מפורט של המבנה, הכולל רישום מדויק של כל הדירות והנכסים כמו חניות ומחסנים. הדבר מהווה אינפורמציה חשובה שאתם כדיירים יכולים להישען עליה, לצורך הניהול של הבניין.
למה זה כל כך חשוב שהתשריט יהיה זמין? בבתים משותפים רבים, אין וויכוח בנוגע לחובה של כל אחד מן הדיירים לשלם את חלקו לצורך תחזוקת השטחים המשותפים כגון הלובי, חדר המדרגות ועוד, או בעבור תשלומים על שירות חיצוני כמו ניקיון, גננות וכיוצא בזה. גם במקרים שבהם חלק מן הדירות מושכרות ובעלי הבית אינם מתגוררים בפועל בדירותיהם, קיימת חובה של הדיירים לשלם את חלקם בדמי הוועד, בין אם בנפרד מדמי השכירות ובין אם הם מגולמים בתוכם – ואז בעלי הבית מעבירים את הכסף אל הוועד. המצב האופטימלי הוא, שכל אחד מן הדיירים משלם את חלקו במועד, נותן אמון בחברי הוועד שיבצעו את משימתם במלואה בעוד הוועד עצמו מתפקד באופן נהדר המקובל על כלל הדיירים. מצב כזה כמעט ואינו קיים למרבה הצער, כיוון שבחלק ניכר מן הבתים המשותפים בישראל, על אף הרצון של כולם שהבניין יתוחזק בצורה טובה, הסכסוכים בנוגע לכסף מגיעים בשלב כלשהוא. הרבה דיירים מוצאים את עצמם בדילמה, כשהם אינם בטוחים כיצד עליהם לנהוג על מנת להסדיר את הוויכוח ולהגיע לעמק השווה, בכל הקשור לחלוקת הנטל הכלכלי בבית המשותף.
ייתכן שגם לכם לא נעים להעלות בפני וועד הבית את התהייה שיש לכם באשר לחלקכם בנטל הכלכלי של הבניין ובעיקר אם מדובר בהוצאות שאינן שוטפות. עם זאת, שימו לב: כאשר עולה הצורך לקבל החלטות הנוגעות לתקציב משותף ובמיוחד כשיש חוסר הסכמה – ייתכן ותשריט הבית הוא זה שיעזור לכם לבצע חלוקה נכונה וצודקת של ההשתתפות הכספית הנדרשת מכל אחד ואחד מהדיירים. זה יכול לקרות במקרים כגון שינוי קבוע בדמי וועד הבית – למשל העלאה הדורשת תוספת מכל אחת מהדירות מרגע ההחלטה על כך ואילך, כמו גם כאשר עולה הצורך בהוצאה פתאומית לצורך תיקון או שדרוג של שטחים משותפים.
ישנן שתי דרכים להתמודד עם התלבטויות כלכליות, כאשר ייתכן ונתקלתם בעצמכם בסיטואציה שבה דיירים מסוימים יעדיפו חלוקה שווה בנטל הכלכלי, לעומת אחרים שיעדיפו חלוקה לפי גודל הנכס, משמע מי שדירתו גדולה יותר – ישלם יותר. כיצד תשריט הבניין מסייע? במקרה ואצלכם בבניין תועדף האפשרות השנייה, תשריט הבית המשותף "יעשה סדר", ימנע מצב של התמרמרות והחלוקה תהיה שקופה וברורה לכולם.
ביובית לפתיחת סתימות וצילום צנרת ביוב דן ביוב מחירים מיוחדים לוועדי בתים
אינסטלטורים מומלצים 24/7 לכל עבודות האינסטלציה לבניינים משותפים
מרכז האיטום הישראלי מומחים בביצוע איטום גגות לבניינים משותפים
המרכז לעבודות סנפלינג איטום קירות חיצוניים בסנפלינג
על מנת לבטח את הרכוש המשותף ואת השוהים בחלקים המשותפים של הבית, חשוב שלוועד יהיה ביטוח ועד בית שיעניק ביטחון כלכלי באשר לכיסוי נזקים בגוף וברכוש. נוסח הפוליסה צריך להיות מותאם למאפיינים הייחודיים של כל בניין ובניין, כמו גם לצרכים של הדיירים עצמם.
אילו נושאים חשוב שייכללו בתוך פוליסת הביטוח של הבניין שלכם?
מלבד עניינים אלו, חשוב לפנות אל חברת הביטוח תוך ציון כל הדברים שעשויים להיות חשובים לדיירים ומתוך שקיפות מלאה כלפי מי שאינו מהווה חלק מהוועד. החלק הראשון והחשוב מכולם בתוך הגדרת תפקידו של וועד הבית המשתף, הינו להוות קול בעבור כלל הדיירים ולא לפעול במקומם אלא עבורם. אם אינכם חשים בנוח לנוכח תפקודו של הוועד, או שאתם מבקשים להבין לעומק את כל הנכלל בתוך ביטוח וועד הבית שהוא ביטוח הבניין המשותף, חשוב שתתעקשו לקבל אסמכתא למידע הניתן לכם על ידי חברי הוועד ואף לקרוא את דפי הפוליסה עצמה, אם יש צורך בכך.
אם אתם וועד בית של בניין משותף חדש פנו לחברת הדר בדק לביצוע בדק בית, לביצוע עבודות צבע בבניינים משותפים תוכלו למצוא צבעי מקצועי באתר המרכז לצביעת דירות
ניהול ועד הבית הוא תפקיד תובעני, מאתגר ומורכב במיוחד – בין אם הבניין בו אתם מתגוררים מכיל ארבע דירות ובין אם מדובר ברב קומות עם עשרות משפחות המתגוררות בו. בדרך כלל לא פשוט למצוא דיירים שיסכימו למלא את התפקיד הזה, כיוון שמדובר במשרה מלאה לכל דבר. הנטייה של בניינים משותפים אשר בתוכו מתגוררים דיירים שמהווים את וועד הבית, הוא להשאירם בתפקיד זה לאורך שנים, אף על פי שפעמים רבות אין הדיירים מרוצים מתפקודו של הוועד.
אם אצלכם המצב דומה ואתם חשים שיש מקום להחליף את העומדים בראשו של הוועד, דעו שלבית משותף קיימים חוקים ברורים בקשר לוועד הבית וכי אין מדובר בעניין כה פשוט. וועד בית שאיננו מתפקד בעיני דייר אחד, אשר – לצורך הדוגמה – לא היה מרוצה מאיכות הגנן ששכר ראש הוועד, יכול להיות נהדר בעיני שכן אחר שכל נושא הגינה אינו חשוב כלל בעיניו.
כאשר הניהול של הבניין, משמע הטיפול בכספים, בתיקונים, בתחזוקה השוטפת ובכל היתר, נעשה קלוקל באופן ברור ולאורך זמן, ייתכן שכדאי להחליף את ממלאי התפקיד בהקדם. גם אם אינכם נמנים על אנשי הוועד, דעו שביכולתכם "להזיז עניינים" ואתם בהחלט יכולים לבקש לכנס אסיפה מיוחדת "שלא מן המניין" של כלל הדיירים. יש להניח שחברי וועד בית שאינם מתפקדים, במידה ותפנו אליהם באופן פרטי – לא ישנו את דרכי ההתנהלות שלהם. לעומת זאת, אסיפת דיירים שבה יעלה הנושא באופן פומבי ואולי אף יגרום לבחירתו של וועד חדש, בהחלט יכולה לעשות שינוי של ממש.
במקרים קיצוניים ביותר, בהם אין בכלל דיירים שמסכימים למלא את תפקיד ועד בית, או שאלו שעושים זאת ממלאים את המשימה באופן גרוע ביותר, עדיף שניהול הבית המשותף יעבור לחברה חיצונית נטולת-אינטרס, שתעשה סדר ותמנע סכסוכי שכנים אל מול תפקוד לקוי של וועד הבית.
מתפקידו של וועד הבית לגבות את כספי הוועד, לנהל רישום מדויק שלהם ולהביא לידיעת כלל הדיירים את השימושים השונים שנעשים בהם. אם אתם גרים בבניין משותף ואינכם נמנים על חברי הוועד, ככל הנראה שהעניינים הכלכליים השוטפים אינם מעניינים אתכם, אך לעיתים עלולים לצוץ מצבים בהם תרצו להבין לאן בדיוק הכסף שלכם הולך.
חשוב להבין: בבניינים משותפים ובפרט בכאלה שיש בהם דירות רבות, וועד הבית עלול לקרוס תחת הנטל במידה והדיירים יגיעו אליו בתלונה על כל בעיה או שאלה קטנה. הטכנולוגיה של היום מאפשרת העלאת שאילתות באופן מנומס שיכול גם לסייע לשאר הדיירים, לדוגמה שליחת שאלה בקבוצת הוואטסאפ של הבניין, דבר שיכול לחסוך אינספור שאלות זהות שהוועד יקבל מיתר הדיירים.
במידה ומדובר בעניין מהותי יותר מ"כמה שילמנו לגנן" ואתם מתלבטים כיצד לגשת לנושא, ייתכן שכדאי יהיה להעלותו באסיפת הדיירים הקרובה, באופן פרונטלי, בנימוס רב ובעיקר – בנוכחותם של שאר הדיירים. אם אספת דיירים אינה עומדת להתכנס בקרוב, אולי כדאי לפנות לחברי הוועד שיכנסו אספה כזו, או אפילו ליזום בעצמכם אסיפה. אווירה טובה והעלאת בעיות לדיון וחשיבה משותפים הם קריטיים לניהול יעיל ולכן כל עוד זה תלוי בכם – עשו הכל על מנת שגם המחלוקות ינוהלו באופן ראוי.
כדאי לשים לב, עם כל הכבוד לרצון הטוב שלכם, שהאינטרסים שלכם באים לידי ביטוי וכי איש איננו מנסה "להשתיק" את קולכם. אחת מהדרכים להשיג שקיפות מלאה בכל אשר קשור לניהול התקציב בבית משותף ובכך למנוע לא מעט סכסוכים ומחלוקות, היא ניהול כספי הוועד באמצעות אפליקציות ייעודיות לנושא, המאפשרות גישה ישירה של כלל הדיירים אל מצב התקציב והאופן שבו הוא מחולק.
אין ספק שבישראל של היום, רכישת דירה בתוך בית משותף מהווה החלטה כלכלית מושכלת, כאשר גם בערים שאינן מרכזיות – ניתן לראות תשואה לא מעטה במחירי הדיור והקנייה עשויה בהחלט להתגלות כהשקעה כלכלית חכמה. בין אם אתם מתכוונים לגור בעצמכם בתוך הבית שרכשתם ובין אם קניתם אותו להשקעה בלבד ואתם מתכוונים להשכירו, המעורבות שלכם בכל ענייני הניהול היא חיונית ביותר.
חשוב שתדעו: דיירים מעורבים, המודעים לצורך בניהול "שקוף" של הבית המשותף ומגלים עניין ובקיאות בתחום ניהול הבתים, יכולים לתרום רבות ליצירת אווירה נהדרת בין השכנים וכמובן לתקינות ההתנהלות של הוועד, גם אם הם עצמם אינם חברים בו.
אנו מציעים לכם חיסכון כספי בניהול הבניין המשותף לחברתנו ניסיון של 10+ שנים בשליווי בניינים משותפים וחיסכון כספי של עשרות אחוזים. אנו מתמחים בחיסכון עלויות בתחום הביטוח של הבניין המשותף שלכם, עלויות חברת הניהול, חיסכון בעלויות חיטוי מאגרי המים שלכם, חיסכון בעלויות חברת הניקיון, חיסכון בעלויות חברת המעליות ועד . פנו אלינו עוד היום לקבלת ייעוץ ראשוני ללא עלות
visibility_offהשבת את ההבזקים
titleסמן כותרות
settingsצבע רקע
zoom_outזום (הקטנה)
zoom_inזום (הגדלה)
remove_circle_outlineהקטנת גופן
add_circle_outlineהגדלת גופן
spellcheckגופן קריא
brightness_highניגודיות בהירה
brightness_lowניגודיות כהה
format_underlinedהוסף קו תחתון לקישורים
font_downloadסמן קישורים